De week van Wim – seizoen 2022/2023 (4)

Al eerder maakte ik melding van het feit dat ik aan mijn 25e seizoen als scheidsrechter bezig ben. Het grootste gedeelte daarvan ben ik actief geweest in de 1e en 2e klasse van het zaterdagvoetbal. Die aanstellingen in deze klassen zijn gebaseerd op je groepsindeling bij de KNVB en voor mij was dat tot juni van dit jaar groep E (voorheen groep 2). Ik heb mezelf dan ook altijd gemiddeld een 2e klasse scheidsrechter genoemd.

Vanaf september is het een trapje lager en dan is – zeker gelet op mijn leeftijd – niet zo erg, vooral als je bedenkt dat de aanstellingen dan gemiddeld 3e klasse moeten zijn. In mijn geval is het letterlijk gemiddeld want naast twee keer een 3e klasse wedstrijd, werd het dit seizoen al een reserve hoofdklasse, een reserve 2e klasse, een bekerwedstrijd tussen 4e en 2e klasse en afgelopen weekend een 4e klasse. Komende zaterdag staat dan weer een 2e klasse op het programma en het mag duidelijk zijn dat het nogal sterk wisselend is. Als je dan bedenkt dat ik het afgelopen seizoen geëindigd ben met een aantal 1e klasse wedstrijden, dan is het verschil wel erg groot ondanks dat ik maar één groep lager ben ingedeeld.

Toch ging ik zaterdag enthousiast op weg naar Den Haag voor mijn wedstrijd tussen GDA 1 tegen BMT 1, twee clubs die in het verleden hoger speelden  op de zondag maar nu proberen om hogerop te komen op de zaterdag. Door Haaglanden voetbal en Het Haags amateurvoetbal was de wedstrijd als een topper aangemerkt, immers ging het om de nummers drie en twee in de afdeling.

Bij aankomst op het complex Sportpark Madestein, de thuisbasis van GDA, was daar nog niet zo veel.  van te merken. Niemand in de bestuurskamer, van iemand achter de bar kreeg ik een koffie aangeboden, er werd een sleutel van de kleedkamer op de bar bij me neergelegd en mijn enige gesprekspartner was de voorzitter van de bezoekers die toch maar even aan de bar bij me kwam zitten. Ik moest zelf op zoek naar mijn kleedkamer. Nu hoeft zo’n ontvangst uiteraard niet als een vorst, maar er zijn toch ongeschreven wetten hoe je met elkaar omgaat en ben ik dan anders gewend. Maar goed het ging om de wedstrijd en ik dacht, het zal na de wedstrijd wel anders zijn. Dat was helaas een misvatting en ook na de wedstrijd niemand in de bestuurskamer, van één van de spelers van GDA kreeg ik een drankje aangeboden. Vond ik wel netjes, maar zeker niet gebruikelijk. Aan en bij de bar was nog een groepje mensen aanwezig en geen idee of het bestuursleden waren, maar het leek of zo nog wel in gesprek wilden, zeker over de wedstrijd. Eigenlijk ben ik daar altijd wel voor in, maar al snel bemerkte ik dat het op een respectloze wijze ging. Bedacht me geen moment, wenste ze nog een fijn weekend en vertrok. Hopelijk is dit niet standaard, maar de KNVB vraagt de scheidsrechters na iedere wedstrijd om deze te evalueren en hierbij ook de gastvrijheid van de thuisclub. Het mag duidelijk zijn, wat mij betreft zwaar onvoldoende.

Tussendoor was de wedstrijd en eigenlijk veel belangrijker, want daar was ik tenslotte voor gekomen. Heerlijk voetbalweer en twee ploegen die lieten zien dat ze terecht zo hoog staan. De eerlijkheid gebied om te zeggen dat BMT de betere ploeg was en dan ook bij de rust met 0-2 voorstond.  Dat het ergens om ging lieten ze wel blijken, behoorlijk wat pittige overtredingen gevolgd door enkele gele kaarten, maar geen moment over het randje. Wat wel irriteerde was het tijdrekken door BMT al in de eerste helft en je vraagt je toch af waar dat nodig voor is. Het gevolg was in de eerste helft vijf minuten extra en in de tweede helft zelfs acht. Die tweede helft verliep overigens spectaculair, zeker omdat GDA op 1-2 kwam. Na nog meer tijdrekken was mijn geduld uiteraard op een gegeven moment op en was de gele kaart noodzakelijk voor de nummer 8 van BMT. Omdat hij al in het boekje stond volgde veldverwijdering en BMT dus met tien man. De remmen gingen los bij GDA en alles op de aanval, maar het was BMT dat in blessuretijd 1-3 maakte. Niet veel later volgde de tweede goal van GDA maar verder kwamen ze niet. Natuurlijk vonden ze bij BMT dat er veel te lang gespeeld was, echter bij zulk irritant tijdrekken weet je dat een scheidsrechter het er toch weer bijtelt. Al met al maakte de wedstrijd de middag toch goed en daar gaat het tenslotte om. Volgende week wederom een Haagse derby te weten HMSH tegen Wilhelmus en hoewel nog vroeg in het seizoen is dat nu al een degradatieduel met dure punten dus. Oh ja en tussendoor nog een Lansingerland derby voor de VR/Fidus cup tussen BVCB en Soccer Boys!