Bericht uit Oostenrijk (juni 2023)

De laatste speelronden zijn ook hier aangebroken. Mijn seizoen werd afgesloten met wederom twee aanstellingen per weekend. Allereerst een wedstrijd fluiten van de reserves van Penk tegen een tegenstander die al kampioen was. Het was een leuke wedstrijd die eenvoudig door kampioen Thal/Assling met 0-4 werd gewonnen. Daarna was ik assistent bij het eerste in de Unterliga West (zeg maar 4e divisie in vergelijk met NL). De wedstrijd eindigde in een bloedeloze 0-0 waardoor de bezoekers veilig waren, maar de thuisclub degradeerde naar de 1e klasse.

In het laatste weekend op zaterdag een verre rit naar Oberdrauburg, dat speelde tegen Lienz 1b. 1b wil zeggen het een 2e team is van een vereniging uit een hogere klasse dat meespeelt in een lagere competitie bij de standaard teams. Het bestaat veelal uit jonge spelers onder de 23. Ook dit was een alleraardige wedstrijd die uiteindelijk terecht eindigde in 2-2, na een 2-0 ruststand. Voor beide teams stond er echter niets meer op het spel.

Op zondag mocht ik de U17 van Lendorf fluiten die door de resultaten van vrijdagavond al kampioen waren. Tegenstander Arnoldstein vormde vooraf twee rijen en begeleidde de spelers met applaus bij de opkomst. De wedstrijd werd een zeer doelpuntrijke 11-2, waarna de traditionele bierdouche volgde.

Tot verrassing zou ik een week later alsnog een U15 moeten fluiten, maar deze werd de avond voor de wedstrijd afgebeld door de tegenstander.

Om het seizoen af te sluiten gingen we met de scheidsrechtersgroep eten bij een Buschenschrank. Een gezellige avond met een heerlijke Schlemmerplatte en een eigengemaakte Most (cider) was het zeer geslaagde afsluiting.

De dag erna nog met de hele groep naar de “Sommerschulung”. Oftewel een bijeenkomst waarin de wijzigingen voor het komende seizoen worden doorgenomen. Vanuit de IFAB zijn er slechts tekstuele wijzigingen doorgevoerd. Belangrijkste aandachtspunt worden de kousen. Deze worden door veel speler afgeknipt. Dat mag, maar dan moet de sok eronder dezelfde kleur zijn als de kous of het moet in dezelfde kleur met tape vastgezet worden. En daar ontbreekt het bij veel spelers aan. Mocht je spelers alsnog met een andere kleur ondersok/tape mee laten spelen, dan gaan rapporteurs hiervoor een tiende aftrek geven.