De week van Wim – seizoen 2022/2023 (28)

Het voetbalseizoen is ook bij de amateurs het laatste gedeelte ingegaan en dat betekent voor veel scheidsrechters dat er ook vlagbeurten voorbijkomen, nou ja de KNVB noemt het natuurlijk al geruime tijd assistent-scheidsrechter. Bij toeval was dit voor mij afgelopen week twee keer het geval, op dinsdag bij de halve finale Westland cup de wedstrijd ’s-Gravenzande tegen Maasdijk en zaterdag bij de nacompetitie wedstrijd VDL tegen BMT.

Bij die wedstrijden was er een wereld van verschil. Bij de eerste was de ontvangst en verzorging weer super geregeld, maar was er van spanning in de wedstrijd geen moment sprake. Bij de tweede was de ontvangst en verzorging drie keer niks, maar was juist de wedstrijd bloedstollend spannend. Laat ik het voor die minimale aandacht voor het arbitrale trio maar houden op het feit dat het in Maassluis mega druk was door het Robin van Persie toernooi dat die dag ook gehouden werd. Ik vernam dat met het toernooi al het nodige geïmproviseerd was, maar wellicht had het voor de wedstrijd beter geweest om gewoon uit te wijken naar een ander terrein.

Dinsdag was dus die halve finale en had ik eerder Maasdijk mooie dingen zien doen, dit keer waren ze kansloos en ging ’s-Gravenzande fluitend met 7-0 naar de finale, waar de tegenstander MVV ’27 zal zijn. Marcel Smit, Nick van den Bos en ondergetekende hadden een makkie en hoefden nauwelijks in actie te komen. Er werd snel uitgekeken naar de 3e helft in de bestuurskamer van Naaldwijk !

Zaterdag was de wedstrijd totaal anders. VDL was door een prachtige eindsprint directe degradatie naar de 4e klasse ontlopen en had veel vertrouwen in deze wedstrijd. Zelf vond ik het wel mooi om oude bekenden zoals de trainers Henk Salari en Dennis de Vette weer eens te zien en te spreken. Ook langs de kant veel bekenden en zag tijdens de warming-up Willem van Ravens, ik kon het niet laten om even een babbeltje met hem te maken. Bij BMT was er natuurlijk ook veel vertrouwen, hadden een goed seizoen gehad in de 4e klasse en zelf had ik ze eerder dit seizoen gefloten en toen hadden ze een prima indruk gemaakt.

Onder leiding van scheidsrechter Ronald de Graaf werd er een uitermate spannende wedstrijd gespeeld en moesten Marcel Smit en ikzelf als assistenten langs de kant ook behoorlijk aan de bak. Na de reguliere speeltijd stond er 2-2 op het scorebord en moest er dus verlengd worden. Die verlenging werd nog hectischer en inclusief alle extra tijd, stond er na ruim 140 minuten spelen 4-4 op het bord. Om de beslissing te forceren waren dus ook nog strafschoppen noodzakelijk, welke net iets beter door BMT werden genomen en gaan zij dus verder in de nacompetitie. Voor VDL was het zuur, maar wordt het dus volgend seizoen 4e klasse.

Bij BMT was de vreugde groot en werd de overwinning gevierd alsof de promotie al was gerealiseerd, maar om dat te bereiken moeten er toch echt nog twee wedstrijden gewonnen worden, de eerst volgende is overigens volgende week tegen Houtwijk. Die vreugde kon ik wel hebben, de beleving is groot bij de club uit Den Haag, maar er waren toch ook wel wat minpuntjes. Zo stond vrijwel de gehele wedstrijd een deel van de supporters van BMT achter mij en laat ik het maar voorzichtig zeggen, het was niet altijd even netjes wat er geroepen werd als een beslissing van mij (of de scheidsrechter) in het nadeel was van BMT. Bijzonder blijft dat ze denken dat je gaat reageren op hun gedrag, maar het leek me toch slimmer om dat maar niet te doen.

In mijn vorige column had ik het over onze regio clubs welke deelnemen aan de nacompetitie, maar vergat daarbij natuurlijk wel te noemen de VFC zondag, die een poging gaan doen om naar de 1e klasse te promoveren. Overigens zijn helaas onze zaterdag clubs allemaal uitgeschakeld en betekent dat voor CWO degradatie naar de 3e klasse, waar ze gezelschap krijgen van DVO ’32 en Victoria ’04 die het beide niet hebben gered tegen het Leidsche DoCos.

Volgende keer weer meer over de nacompetitie en de regiocups, dus tot de volgende week !