De week van Wim – seizoen 2022/2023 (27)

De afgelopen twee weken stonden in het teken van een zonnige vakantie in Turkije en dus was er geen tijd voor een column. Die vakantie was top, maar viel natuurlijk wel samen met het kampioenschap van ons cluppie. Turkije valt buiten Europa en dus was volgen via Ziggo GO niet mogelijk, het werd daarom Radio/TV Rijnmond met een live radio verslag en sfeer beelden vanuit de stad. De pret was er niet minder om en ’s avonds konden we via BVN toch ook nog Studio Sport volgen met de 3-0 overwinning op Go Ahead Eagles.

Een beetje ongelukkig was die vakantie wel na mijn afwezigheid in april op de velden en dus moest ik nog eens twee zaterdagen overslaan. Via de voetbalsites en de KNVB-app volgde ik uiteraard wel de verrichtingen van diverse clubs en collega-scheidsrechters. Daar zat een opvallend bericht bij over Stanley van Lith die zijn wedstrijd na 11 minuten al had gestaakt. Hij trof weer eens een assistent-scheidsrechter die (zoals Cees van der Pol dat zo mooi noemt) last had van het zgn. GROGGY-syndroom. Wie de term nog niet kent, dit staat voor Grensrechter Overschrijdend Gedrag en daar hebben nogal wat club-assistenten last van. Soms deal je daar een hele wedstrijd mee, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je er snel klaar mee bent. Dat was bij Stanley kennelijk die zaterdag het geval en werd de wedstrijd dus al snel beëindigd. De club van die assistent zal de schuld wel  bij Stanley hebben gelegd, maar ik begrijp hem wel. Zelf stuurde ik zo’n assistent een keer na vier minuten al weg, maar was er gelukkig geen onwil om de wedstrijd normaal te vervolgen, uiteraard wel met een andere assistent.

Afgelopen zaterdag was de laatste competitie ronde in het amateurvoetbal en stond voor mij op het programma de wedstrijd BSC ’68 tegen Teylingen. Bij BSC ’68 was ik al een poosje niet geweest en was het al zo lang geleden dat ik nog nooit op het nieuwe complex aan de rand van Benthuizen was geweest, terwijl ze daar toch alweer ruim 12 jaar zitten. Een paar weken geleden had BSC ’68 de koppositie verloren aan Zevenhoven en moesten ze dus hopen op een misstap van de concurrent. Op het gezellig gevulde Sportpark Ons Nieuwe Erf begon de thuisclub dramatisch en door een blunder achterin stond het al binnen een minuut 0-1. Teylingen had zich kennelijk voorgenomen de sportieve plicht te vervullen en daar is niks mis mee, maar dat ging af en toe wel met irritant en soms onsportief gedrag. Dat betekende dus meerdere keren flink handelen, maar uit de hand liep het nooit. In de 2e helft scoorde BSC ’68 weliswaar uit een strafschop de gelijkmaker, maar verder kwamen ze niet. Het had ook niet geholpen aangezien Zevenhoven haar wedstrijd wel won en dus het kampioenschap kon gaan vieren. Voor BSC ’68 rest de nacompetitie om alsnog te proberen om promotie af te dwingen.

Komende dinsdag ga ik voor de derde keer proberen mijn beurt als assistent-scheidsrechter te vervullen bij de Westland-cup. Eerder deze maand heb ik door andere verplichtingen tot twee keer toe moeten afzeggen en heb ik Mike beloofd zodra het kan alsnog te komen vlaggen. Dat is dus dinsdag bij de halve finale wedstrijd tussen ’s Gravenzande en Maasdijk. Op papier zit er een grootverschil tussen de klasse-indeling van beide teams, maar Maasdijk heeft bewezen een cupfighter te zijn en zullen ongetwijfeld van plan zijn om voor een verrassing te gaan zorgen.

De komende weken zullen in het teken gaan staan van de nacompetitie en veel regioclubs zijn hierbij betrokken. Zo moeten HVC ’10 en CWO gaan proberen om te handhaven in de 2e klasse, terwijl Victoria ’04 en DVO ’32 gaan proberen om juist te promoveren naar de 2e klasse. Voor die laatste is dat wel bijzonder omdat geëindigd werd op een 8e plaats en dus degradatie wedstrijden ternauwernood werden voorkomen. Voor mijzelf staat komende zaterdag op het programma een rol als 1e assistent-scheidsrechter bij de wedstrijd VDL tegen BMT, waarbij de één moet proberen in de 3e klasse te blijven en de andere juist gaat proberen om vanuit de 4e naar de 3e klasse te promoveren. Eén ding is zeker, het is lekker dichtbij huis, het resultaat leest u wel weer in de volgende week!