De week van Wim – seizoen 2022/2023 (20)

Vorig jaar heeft de KNVB besloten om de voetbal piramide aan te passen. Kort gezegd houdt dit in dat er een betere verdeling komt over de klassen vanaf de 2e divisie tot en met de 5e klasse. Om dit te bereiken werd een versterkte degradatieregeling ingevoerd voor de seizoenen 2022/2023 en 2023/2024. In de 2e en 3e klasse van het amateurvoetbal betekent dit dat in een afdeling met 13 teams de laatste 2 rechtstreeks degraderen en in een afdeling met 14 teams degraderen er rechtstreeks 3. Verder spelen de nummers 9 t/m 11 nacompetitie voor handhaving, waarbij er gelet op de geringe kansen op handhaving, er dus mogelijk nog drie teams degraderen.

Op de regionale sportsites als Voetbal Rotterdam, Waterweg Sport en Haaglanden voetbal staan de laatste tijd vrijwel wekelijks de overzichten van de teams welke zich in de gevarenzone bevinden. In de 2e klasse E zijn dat eigenlijk alle regioclubs, waarbij CION en VFC nog wel een beetje lucht hebben. Verder is de situatie in de 3e klasse D echt zorgelijk voor VDL en Deltasport en ondanks dat beide dit weekend wonnen, is de afstand tot veilig toch wel erg ver.

In de aanstellingen voor een scheidsrechter geldt dus dat er al snel iets op het spel staat en zal het de komende acht speelronden behoorlijk spannend worden. Komend weekend staat voor mij op het programma de Haagse derby Laakkwartier tegen Houtwijk in de 3e klasse B en ook die teams hebben de punten hard nodig om de nacompetitie te ontlopen.

Dit weekend waren voor mij dit soort zaken niet aan de orde want op het programma stond in de 1e divisie O23 de wedstrijd Katwijk O23-1 tegen Olympia Haarlem O23-1. Dat betekent dus een wedstrijd tussen de talententeams van die verenigingen en was een mooi vooruitzicht.

De reis naar Katwijk verliep voorspoedig en de ontvangst terplekke was prima. Uit het gesprekje vooraf met de mensen van Katwijk bleek dat de wedstrijd gespeeld ging worden op het hoofdveld van De Krom en dat is natuurlijk altijd leuker en gezelliger dan op een achteraf veld. De eerste helft ging het nog wel enigszins gelijk op en werd de rust bereikt met een 1-0 voorsprong voor Katwijk. In de tweede helft gaf de thuisploeg even gas en was het al heel snel 4-0 en de wedstrijd dus beslist. De 5-0 aan het eind van de wedstrijd was dan ook alleen maar voor de statistieken.

Wat vooral opviel was dat de begeleiding aan beide kanten uitstekend was. In de eerste helft viel de enige gele kaart van de wedstrijd aan de kant van Olympia na een forse overtreding en was dezelfde speler kort voor rust betrokken bij een klein opstootje. De trainer had het begrepen en haalde hem naar de kant. Aan de kant van Katwijk waren er twee nadrukkelijk aanwezige “babbelaars” en sprak ik in de rust de trainer er op aan. Hij had het ook waargenomen en ging ze er op aanspreken. Ook dit had effect en was het babbelen klaar en  werd er alleen maar gevoetbald. Zo kan het dus ook.

Met een goed gevoel op zak ging ik weer terug naar Vlaardingen voor een korte tussenstop want ook deze zaterdagavond stond er weer een concert op het programma. In Turnhout speelde Marc Almond (frontman van Soft Cell) met zijn band en dat werd een fantastische avond waarbij in het laatste gedeelte van de twee uur durende show hits als Tears run rings, Jacky, Tainted love en Say hello wave goodbye voorbijkwamen. Komende vrijdag weer Nederlandstalig en met de drie dames op stap, insiders weten het dan wel, dan is het weer tijd voor de 3 J’s !!!

Het weekend eindigde natuurlijk fantastisch. Na de 7-1 Europees, werd het 2-3 in Amsterdam en zo de koppositie door Feyenoord verstevigd. We gaan niet voorbarig worden, maar de weg ligt natuurlijk wel open. We gaan het de komende weken zien!