De week van Wim – Seizoen 2022-2023 (12)

Vorige week kondigde ik het al aan, de komende tijd ga ik het eens hebben over die verenigingen waar ik graag kom. De clubs die ik voorbij laat komen weten dat ongetwijfeld wel, maar tis toch wel leuk om het ook eens via deze column te bespreken.

Als eerste wil ik het hebben over HVC ’10 in Hoek van Holland en dat gaat terug naar de tijd toen de zaterdag nog Hoekse Boys heette en de zondag gewoon Hoek van Holland. Na de fusie in 2010 werd het dus HVC ’10 en wordt er op de zaterdag gespeeld. Mijn eerste kennismaking was indirect en vond plaats via mijn werk. Als senior-looninspecteur van het GAK kwam ik bij Van Bergen Personeelsdiensten en volgens mij was de directeur Frans van Bergen van de zondagvereniging. De naam van het bureau prijkt in ieder geval nog steeds nadrukkelijk op de tribune (zie foto). Ook kwam ik bij Uitzendbureau JEBO en daar was een collega van mij op bezoek. Die collega was waarschijnlijk qua kennis één van de betere, maar had wat minder tact en dat had een aanvaring met de directeur Ko van Bezuijen tot gevolg. Als senior mocht ik die problemen oplossen en zo ontmoette ik van Bezuijen dus. In dergelijke gevallen wilde ik zo snel mogelijk het ijs breken en dat lukte nogal eens met voetbal, Ko was van Hoekse Boys, dat had ik snel in de gaten. Uiteindelijk waren we snel on speaking terms. Ik mocht het onderzoek voortzetten en terugkomen, maar mijn collega kon beter niet meer naar Hoek van Holland komen. Later kwam ik hem dus tegen bij wedstrijden van Hoekse Boys en bij het uitzendbureau ontmoette ik ook (de veel te vroeg overleden) John van den Bos. Die kwam ik later op het veld als speler nog tegen en natuurlijk de laatste jaren ook zijn drie zoons.

Van mijn activiteiten als scheidsrechter heb ik maar beperkt wat vastgelegd en zeker geen krantenknipsels of dergelijke. Maar wel heb ik mijn gefloten wedstrijden bijgehouden, helaas ontbreekt daar wel de periode 2005 tot 2013 doordat een schijfje waarop ik het heb vastgelegd, is zoekgeraakt. Gelukkig kan ik wel zien wanneer ik voor het eerst in Hoek van Holland floot en dat was op 15 september 2001 de wedstrijd Hoekse Boys 1 tegen Haagse Hout 1. Ik herinner me er niet zo veel meer van, maar het was een wedstrijd die gespeeld werd in de 4e klasse en eindigde in 2-2.

Het zal niet helemaal vlekkeloos met elkaar opgaan, maar het geeft wel aan dat HVC ’10 (of Hoekse Boys) en beetje gelijk met mij omhoog geklommen is en zo ook in de loop van de jaren in de 1e of 2e klasse speelt en dus voortdurend in mijn wedstrijdpakket zat. Herinner ik me niet zo veel meer van die eerste wedstrijd, staan me latere wedstrijden natuurlijk wel veel meer bij en is het uiteraard ook zo dat ik het steeds leuker vond om naar Hoek van Holland te gaan. Altijd gezellig en mensen die een scheidsrechter met respect behandelen, ook als hij of zij eens een mindere wedstrijd heeft gefloten. Wat ook bijzonder aan de vereniging is dat ze er eigenlijk altijd in slagen om de zaken rond de selectie prima te regelen. Trainers, begeleiding en alles er om heen, ik kan met ze lezen en schrijven.

Had ik het me aanvankelijk niet meer gerealiseerd, werd ik er na verloop van tijd door een oud-Vlaardinger en al jaren woonachtig in Hoek van Holland op attent gemaakt dat de tribune op het complex De Rondgang afkomstig is uit Vlaardingen en wel van mijn cluppie De Hollandiaan in het Park ’t Nieuwelant. Na onze fusie en vertrek naar de andere kant van het park, heeft Hoekse Boys het voor elkaar gekregen om de tribune over te brengen naar Hoek van Holland en meerdere keren opgeknapt. De laatste keer een paar jaar en op de foto ziet u dat hij er nog prima bijstaat!

Maar niet alleen die tribune staat er prachtig bij, een kleine tien jaar terug werd het schitterende nieuwe clubgebouw geopend en mag de vereniging bijzonder trots zijn op haar accommodatie. Verder een hoofdveld en kunstgrasveld met uitstekende verlichting en zo kan er dus ook op een doordeweekse avond daar prima gespeeld worden.

En zo was ik er afgelopen weekend weer voor een oefenwedstrijd tegen LYRA. Vooral een gesprekje met beide trainers, die allebei aan het laatste seizoen bij hun club bezig zijn. Pim van Hoorn van LYRA maakt een mooie overstap naar Honselersdijk, maar Piet Boon van HVC ’10 gaat stoppen. Ik vind dat echt uitermate jammer, want naast dat het een uitstekende trainer is, is het een gentleman onder de trainers. Zijn uitleg om te stoppen is logisch en toch hoop je dat hij niet verloren gaat voor het voetbal. Dat zullen overigens velen met mij eens zijn.

In de wedstrijd bleek al snel dat HVC ’10 de bovenliggende partij was en liep uiteindelijk vlotjes naar een 6-1 overwinning. Eind 2021 floot ik ook de wedstrijd waarin aanvoerder Michael van den Bos geblesseerd raakte na een onschuldige actie. De blessure bleek achteraf veel ernstiger dan aanvankelijk gedacht en zo was hij een jaar uit de roulatie. Gelukkig was hij er dit keer weer bij en speelde een puike 1e helft en hoop ik voor hem dat hij weer helemaal fit de 2e helft van dit seizoen gaat meemaken.

Zoals gebruikelijk was het in de na-babbel in de bestuurskamer weer heel gezellig en werd ik door trainer Piet Boon verrast met een paar heerlijke porties gebakken vis, die ze speciaal voor mij hadden gehaald bij het Vispaleis. Ondanks dat het ontzettend slecht weer was, had ik dus weer een heerlijke middag in Hoek van Holland en gaat op zeker HVC ’10 een club blijven waar ik ook na mijn actieve carrière de wedstrijden ga bezoeken.

Tot de volgende week!