De week van Wim – Seizoen 2022/2023 (7)

Bij de KNVB kennen we in het amateurvoetbal de functie weekenddienst. Vanaf dat ik scheidsrechter werd in 1998 is dit in ons district jarenlang gedaan door Dick Verwoerd en die zorgde er dan voor dat de wedstrijden waar de scheidsrechter op het laatste moment had afgemeld, er toch een vervangende scheidsrechter kwam. Sinds een paar jaar worden de her-aanstellingen gedaan door het kantoorpersoneel die per toerbuurt een weekendje dienst hebben. In mijn omgeving zijn er een paar regio-cups die allemaal hun eigen manier van (her)aanstellen van scheidsrechters hebben en bij de VR/Fidus-cup wordt het gedaan door Egbert Hadders. Een verschil met de KNVB is dat hij beide doet en bovendien de wedstrijden vrijwel altijd op een doordeweekse avond worden gespeeld. Ik denk zomaar dat hij hier veel werk aan heeft, zeker omdat er regelmatig afgezegd zal worden en dat bevestigde hij van de week nog eens op fb, maar toch lukte het hem om alles weer bezet te krijgen.

Zelf was ik aangesteld voor de wedstrijd VFC zondag tegen TOGB en op de bewuste dinsdag had ik een klein beetje spijt. Niet voor de wedstrijd zelf, maar het was ’s-middags bagger weer met veel regen en dat vormt met kunstlicht en mijn bril toch wel een probleem. Nou had ik een paar weken terug al eerder afgezegd in verband met een lichte blessure en wilde dat nu niet weer doen. Of de weergoden mij goedgezind waren weet ik niet, maar toen ik om acht uur liet aftrappen was het ineens droog en dat bleef het ook de gehele wedstrijd. In de eerste helft liep de 3e divisionist TOGB soepel weg naar 0-3 en gelet op het klasse-verschil met VFC (2e klasse) was dat eigenlijk mager. Of het nu verslapping was of dat VFC ineens veel beter ging spelen weet ik niet, maar plots stond het in de 2e helft 2-3 en werd het uiteraard weer spannend en leek VFC voor een verrassing te gaan zorgen. Uiteindelijk kon niet doorgedrukt worden en omdat TOGB nog wel een keer scoorde, eindigde een leuke wedstrijd in 2-4.

Op donderdagavond staat onze trainingsavond bij de scheidsrechtersvereniging en moet ik eerlijk bekennen dat het mij al even niet lukt op die avond en ook de komende weken niet gaat lukken. Mannen, excuus hiervoor, maar mijn andere hobby gaat even voor. Dat betekent natuurlijk niet dat ik niet train en zo maak ik wel dan in de ochtend mijn meters in de Broekpolder of langs de Waterweg. Die andere hobby is uiteraard de muziek en zo was ik afgelopen donderdag in een theater in Hoogstraten (B) te vinden en komende donderdag ben ik in de Koningshof in Maassluis en staat het 30 jaar jubileum concert van de Kast op het programma. Daarna nog een familie-uitje naar Disney Parijs en dan ga ik weer mijn stinkende best doen om op donderdagavond aanwezig te zijn.

Voor dit weekend stond ik aanvankelijk op de reservelijst en dan is het afwachten welke wedstrijd het dan wordt. Dat leek eerst in Gouda GSV tegen SCH’44 te worden, maar werd dit snel gewijzigd in VVOR tegen sv Charlois, een Rotterdamse derby in de 3e klasse C. Op Sportpark De Venhoeve was ik al een poosje niet geweest, maar in de bestuurskamer was niet veel veranderd en dus de nodige oude bekenden aanwezig. Teammanager Jan Scholten vertelde wel dat de selectie inmiddels stevig veranderd was en spelers zoals Rhandy Rademaker, Joey Kars en Maurice Delwel, die ik vaak gefloten heb, tegenwoordig in het 3e team spelen. Ook vertelde Scholten dat moeizaam werd gescoord en dus nog niet veel punten waren gewonnen. Vooraf aan de wedstrijd was er dan ook een verschil van 13 punten met tegenstander sv Charlois, maar in de wedstrijd was daar niet veel van te merken. De kansen die er waren werden over en weer allemaal gemist en lang leek het er dan ook op dat het in 0-0 zou gaan eindigen. Diep in de 2e helft werd er echter in de 16meter van sv Charlois een overtreding gemaakt en moest ik aan VVOR een strafschop toekennen, die door niemand werd betwist. De 1-0 kwam op het scorebord en bleef de rest van de wedstrijd ook staan.

Wat mij verder opviel dat beide teams een prima aanvoerder hadden, speelden allebei een uitstekende wedstrijd en waren een voorbeeld voor zoals het moet, ook richting mij. Helaas kon de aanvoerder van sv Charlois niet voorkomen dat één van zijn medespelers behoorlijk in het veld op negatieve wijze tegen zijn eigen trainer te keer ging. Ik weet het wel, de tijden veranderen, maar in mijn tijd werd je als speler toch onmiddellijk van het veld gehaald en werd dit gedrag niet getolereerd. U begrijpt het wel, hij bleef gewoon staan.

Bij de wedstrijd was ook aanwezig vriend en collega-scheidsrechter Yusuf Durgunsu, die eerder op de dag al had gefloten en met hem had ik een gezellige nababbel in de bestuurskamer van VVOR. Yusuf kennende had hij een foto van ons samen gemaakt en plaatste die op facebook. Daar kwamen mooie reacties op, maar de mooiste was van Richard Douw, de trainer van sv Houtwijk en waaruit blijkt dat respect heus nog wel aanwezig is.

Thuisgekomen zag ik ’s avond in de nieuws- en sportprogramma’s meerdere keren Pinokkio voorbijkomen. Nou ja hij heet eigenlijk Gianni Infantino en had een volstrekt belachelijk verhaal dat ook nog een uur duurde. Maar goed, we zijn op het WK en we doen mee en dus denk ik dat we er ook maar voor moeten gaan, ondanks alle bedenkingen. Bovendien Louis is optimistisch en waarom zouden we geen kans hebben. Dus wens ik u veel plezier bij de wedstrijden en oh ja, volgende week op het programma DWO tegen Nieuwkoop. Tot de volgende week !