De week van Wim – Seizoen 2022-2023 (6)

Enkele weken terug was ik te gast bij Omroep Vlaardingen voor een interview in het sportprogramma over agressie in het amateurvoetbal en daar tegenover het plezier van de scheidsrechter. Toeval of niet, die zaterdag ervoor waren vijf wedstrijden gestaakt wegens wanordelijkheden en dus gespreksstof genoeg. Die agressie was er vorig weekend weer bij een derde klasse wedstrijd en ik zag in de KNVB-app al dat de scheidsrechter van dienst de nodige kaarten had moeten uitdelen. Afgelopen donderdag las ik een artikel in AD Regiosport Bodegraven waarin duidelijk werd gemaakt dat collega-scheidsrechter Remko Roest er klaar mee was en na die wedstrijd direct besloten had om met onmiddellijke ingang te stoppen. Om je hobby zo abrupt te beëindigen, dan moet er nogal wat gebeurd zijn en dat bleek ook wel uit het verhaal. Het blijft voor mij onbegrijpelijk dat die agressie zo aanwezig is op de velden en zeker na de corona het respect echt behoorlijk is afgenomen.

Wat me nog meer verbaasde was de reactie op dit verhaal van ene Dirk van Dam. Deze Dirk denkt dat het probleem zo opgelost is door de vergoeding voor de scheidsrechters te verhogen (dan krijg je betere scheidsrechters) en het zeker niet altijd ligt aan de spelers, maar meer aan de “koekenbakkers”. Ik ga er maar van uit dat hij hiermee minder goede scheidsrechters bedoelt. Nou denk ik zelf dat er maar weinig scheidsrechters voor het geld fluiten, het is immers je hobby, maar wat me in deze opvatting stoort is dat mijnheer van Dam dus eigenlijk zegt dat wanneer een scheidsrechter een slechte wedstrijd fluit, dit voor de spelers een rechtvaardiging is om zich te misdragen tegen deze scheidsrechter. Uit andere reacties op het verhaal bleek dat niemand het eens was met hem en ik hoop van harte dat hij toch de enige is in zijn standpunt en zich wellicht ook nog een beetje bedenkt. Ik werd er in ieder geval niet vrolijk van.

Waar ik wel vrolijk van werd was het Voetbal Journaal Vlaardingen Maassluis najaar 2022 met een artikel over de CION-dames. Het artikel was een één-tweetje tussen spits Lilian van Leeuwen en linksback Destiny Rivas. Laat die laatste nou mijn kleindochter zijn en opa dus trots op het mooie verhaal en laten de meiden zien hoe het ook kan. En dat Lilian als spits kan scoren blijkt wel uit de CION-topscorelijst, ze heeft er op dit moment al 19 inliggen. Zaterdagochtend speelden de dames een derby tegen de dames van DVO’32 en door een heerlijk zonnetje was er behoorlijk wat publiek. Helaas werd er met 1-4 verloren, maar Lilian scoorde wel haar 20e goal van dit seizoen.

Mijn ritje ging zaterdagmiddag naar Stompwijk, waar ik nog nooit was geweest en ook de beide teams, t.w. Stompwijk ’92 en Sporting Leiden had ik nog nooit gefloten. Ter plekke bleek het een hele gezellige club, in de bestuurskamer vooraf een prima ontvangst en na afloop was het daar ook gezellig druk met behoorlijk wat vertegenwoordigers van beide verenigingen. Dat heb ik dit seizoen wel anders meegemaakt. Op het veld kwam ik wel twee oude bekenden tegen en dat was in beide gevallen aan de kant van Sporting Leiden. De eerste was René van Giezen die ik regelmatig heb meegemaakt als keeperstrainer bij RCL in Leiderdorp en dat nu dus doet bij Sporting Leiden. De tweede was Soufiane Boukhidous spelend in de spits en the man of the match werd. Eerder kwam ik hem tegen bij het inmiddels opgeheven GHC in Leiden en maakte toen al makkelijk doelpunten. In de voorbeschouwing was er nogal wat aandacht op hem gericht, hij had tot zaterdag zeven van de acht doelpunten van de Sporting gemaakt. Ik vond het een uiterst vermakelijke wedstrijd en mijn grootste probleem was eigenlijk de felle laagstaande zon dwars over het veld. Nadat de thuisploeg eerst op 1-0 was gekomen, draaiden de bezoekers het snel om en wonnen uiteindelijk met 2-4. Boukhidous scoorde drie keer en bracht zijn totaal dus op tien. Natuurlijk ben je als scheidsrechter onpartijdig, maar het mag ook wel gezegd worden dat zijn derde van uitzonderlijke klasse was en er voor zorgde dat de drie punten definitief naar Leiden gingen. Deze week alweer op dinsdag een wedstrijd en dat is er één voor de VR/Fidus Cup in de tweede ronde, t.w. VFC zo tegen TOGB, lekker dicht bij huis ! Tot de volgende week.