De week van Wim – seizoen 2022/2023 (3)

De afgelopen week was een rustige en ik heb hem onder andere besteed voor mijn derde kans spelregels van de KNVB. Dat is wel een beetje raar verhaal dat je tegenwoordig drie kansen krijgt. Nou ja, in het verleden ging dat ook al een beetje met de conditietesten zo. Bij de coopertest en later de shuttle-run werden de eisen zo laag gesteld dat er bijna geen afvallers waren en bestond de indruk dat dit was ingegeven om iedereen aan boord te houden. Het aantal scheidsrechters daalt immers alleen maar. De spelregels waren lang onderdeel van de thema-avonden en daar werd getest op de spelregelkennis aan de hand van vragen en filmbeelden. Inmiddels is dat vervangen door op de pc de vragen thuis te maken, waarbij dus geen enkele controle wordt uitgevoerd. Nog gekker is dat je drie kansen krijgt (met een tussenliggende periode van twee weken) om een zo hoog mogelijk resultaat te halen. Het nut ontgaat me hiervan een beetje, want het resultaat wordt meegenomen in de veldbeoordelingen, maar echt veel toegevoegde waarde kan het op deze manier toch niet hebben.

Dit weekend werd er door de kleinkinderen niet gevoetbald en dacht ik dat dit kwam door de schoolvakantie. Deels zal dit ook wel zo zijn, maar ik las ook zojuist een artikel dat het veroorzaakt wordt door het zgn. fasevoetbal. Waarschijnlijk zal ik wel niet goed opgelet hebben, maar ik had nog niet van de term gehoord. Uiteindelijk begreep ik dat de KNVB het seizoen in drieën splitst voor bepaalde categorieën en daarmee wil komen tot meer evenwichtige competities. Dat is op zich best een goed streven, maar dat het dan drie weken duurt voordat de jeugd weer aan de bak kan, moet toch niet de bedoeling zijn. Jeugd niet spelen op het moment dat het nog heerlijk (voetbal)weer is, kantines veel minder bezet en straks wel spelen in koudere periodes. Ik zag nu al bij de jongste kleinzoon een vastgestelde wedstrijd op een (wellicht) koude novemberavond. Mocht de KNVB bij dit fasevoetbal blijven hoop ik dat het wel sneller georganiseerd wordt en er dus gewoon door gevoetbald kan worden.

Zaterdag stond voor mijzelf op het programma de bekerwedstrijd IJVV De Zwervers tegen SVC ’08. Bij het complex aan de Smeetslandseweg in Rotterdam aangekomen, zag ik dat het daar een zootje was. Dat komt natuurlijk negatief over, maar is niet zo bedoeld. De thuisclub zitten midden in een verhuizing naar de nieuwbouw en dat ziet er schitterend uit. Die nieuwbouw wordt overigens samen gebruikt met buurman LMO. Mijn gesprekspartner vertelde dat juist deze week de overgang moet gaan plaatsvinden, als alle instanties groen licht gaan geven. Dit weekend dus nog even behelpen in tijdelijke kleedkamers en ontvangstruimte, geen investeringen meer in zaken die niet meer werken etc. Ik begreep dat allemaal wel en hoop voor IJVV De Zwervers dat ze veel plezier gaan beleven aan hun nieuwe clubgebouw.

Op papier was de wedstrijd een vierdeklasser tegen een tweedeklasser, maar trainer Jeffrey Frijters van SVC ’08 vertelde me voor de wedstrijd dat hij veel basisspelers buiten het team had gelaten om mensen van het 2e team een kans te geven zich te laten zien. Dat gebeurde ook want er was nauwelijks afgetrapt of het stond al 0-1 en liepen de bezoekers makkelijk weg naar 1-4. Bij die stand werden ze wat slordiger en wist IJVV De Zwervers ondanks dat ze met een man minder speelden (na een domme tweede gele kaart) terug te komen tot 3-4. Frijters was duidelijk even niet tevreden en liet ze gas geven waardoor het uiteindelijk 3-7 werd. Het bewees maar weer eens dat er toch wel duidelijk verschil zit tussen de 4e en 2e klas, zelfs met de nodige invallers. Na de wedstrijd nog even een  babbel over een paar beslissingen en als dat met respect gaat, mag dat altijd voor mij. Voor de wedstrijd kwam ik trouwens collega-scheidsrechter Ton Pille nog even tegen, was er samen met zijn zoon die al jarenlang keeperstrainer is bij SVC ’08 en was dat in het verleden bij IJVV De Zwervers. Al met al een leuke middag en hopelijk wordt dat volgende week ook zo met de Haagse derby GDA tegen BMT.