Bericht uit Oostenrijk (september 2022)

Na drie jeugdwedstrijden onder 17, een reserve elftal en twee keer vlaggen kwam een aanstelling binnen voor de standaard 2e klasse wedstrijd Mühldorf – Gitschtal met een assistent en rapporteur! Het bleek te gaan om een beoordeling of ik geschikt ben om deze klasse te mogen fluiten.

Beide teams stonden voor aanvang gelijk in punten bovenaan de middenmoot. De wedstrijd kende een rustig begin, waarbij de thuisclub grossierde in fouten en de bezoekers duidelijk beter waren. De eerste de beste aanval werd direct omgezet in een doelpunt. Na 25 minuten moest de doelman van de thuisclub zich laten vervangen na een botsing met een medespeler en een aanvaller. Vijf minuten later lag de 2e van de bezoekers in het mandje. De doelman lag ondertussen nog altijd langs de zijlijn met een pijnlijk bovenbeen, waarvoor de ambulance werd opgeroepen. Deze arriveerde vlak voor rust, waardoor ik de wedstrijd tijdelijk moest onderbreken, zodat de ambulance het veld op kon.

Na een behoorlijke lange onderbreking speelden we de resterende paar minuten uit en werd er gelijk gedraaid voor de 2e helft. Na drie minuten kwam er een lange bal van de bezoekers, waarbij de laatste verdediger de aanvaller omver kegelde die alleen op het doel kan afgaan. Geen twijfel, direct rood!

Vreemd genoeg leefde de thuisclub hierdoor op en toonde men hernieuwde vechtlust. Dit leidde 10 minuten later tot de aansluitingstreffer. De duels werden steviger en ik moest hiervoor een drietal gele kaarten uittrekken. Ondanks kansen aan beide kanten werd er niet meer gescoord.

Na afloop kwam de rapporteur verslag doen van zijn bevindingen. Het was hem duidelijk dat er iemand stond die wist wat hij aan het doen was. Kritisch punt was het geven van een collectieve vermaning toen een aanvaller van de bezoekers de bal weg trapte na het fluitsignaal voor buitenspel. Daar moet in Oostenrijk direct geel voor getrokken worden en niet vermaand. Ook al kwam het daarna niet meer voor in de wedstrijd. Het was hem ook opgevallen dat ik vooral in één tempo liep (geen sprint), waarbij ik aangaf dat ik last heb van hielspoor. Op een uitgangswaarde van 8,4 waren dit 2 tienden aftrek. Maar mijn optreden was wel ruim voldoende om wedstrijden in de 2e klasse te mogen leiden.

Verder deze maand nog enkele jeugdwedstrijden gefloten, waarbij ik voor de laatste bij het aflopen de tribune mijn rechterenkel weer eens verzwikte. De wedstrijd dankzij de wonder coolspray nog wel kunnen fluiten met wederom een rode kaart vanwege ontnemen scoringskans. Ja trainer, ook bij onder 15 is dat rood….

Het laatste weekend dus rust moeten nemen. Op naar oktober, waar weer een 2e klasser op het programma staat.