Column: Wim Roozeboom

Even voorstellen !
Omdat ik nog steeds vind dat onze site meer gebruikt moet worden, ben ik maar weer eens gaan nadenken over hoe er meer invulling gegeven kan worden hieraan en toen dacht ik, we gaan onze leden eens voorstellen. Nu gebeurt dat hier en daar al eens in soortgelijke rubrieken, bijv. op Voetbal Rotterdam, maar vaak gaat dat aan de hand van een vragenlijst en ik wil dat eigenlijk eens anders doen. De betreffende scheidsrechter wordt helemaal niets gevraagd en mijn rondje voorstellen gebeurt gewoon op basis van hoe ik zelf die persoon ken. Overigens, ik ga ze echt niet allemaal langs laten komen, maar haal er de komende tijd een paar markante uit en bovendien, mijn column moet ook nodig weer eens geschreven worden.
Genoeg inleiding, mijn eerste rondje voorstellen gaat over Henk Klos, inmiddels 63 jaar en getrouwd met Henny en samen hebben ze twee dochters. Ondanks dat ze behoorlijk verbonden zijn met Vlaardingen, wonen ze alweer de nodige jaartjes in Schiedam. Op de laatste ledenvergadering door onze voorzitter al een beetje in het zonnetje gezet en ik ga het dunnetjes overdoen.
Henk is een kind van Fortuna (het huidige Victoria ’04) en hoewel hij zelf zegt dat hij er niet zo veel meer mee heeft, liggen zijn roots natuurlijk wel bij dat cluppie aan de Marathonweg. Hoewel ik zelf drie jaar bij de vv Vlaardingen speelde, was mijn club De Hollandiaan en dat was in die tijd (jaren 70) behoorlijk haat en nijd. Ik kan me niet goed meer herinneren of ik tegen Henk gespeeld heb (het zal ongetwijfeld wel zo geweest zijn), maar ik vond ze van Fortuna allemaal vervelend, dus ook Henk ! Wat ik wel zeker weet, is dat ik langer gevoetbald heb dan Henk, want hij werd op een gegeven moment scheidsrechter, eerst bij Fortuna en later bij de KNVB. Uiteraard kwam ik hem in die hoedanigheid van scheidsrechter tegen en u begrijpt het wel, ik vond hem nog vervelender. Volkomen ten onrechte overigens, want ondanks dat ik wel aardig kon ballen, stond ik toch ook wel bekend als dat lastige ventje van De Hollandiaan en als ik weer eens te vervelend werd, trad Henk daar gewoon tegenop en dat kostte me weleens een gele kaart of erger. Zo hoort het ook, maar ja daar kwam ik zelf veel later pas achter.
Begin jaren 90 stopte ik met voetballen en deed een poosje helemaal niets in de voetballerij, verloor Henk een beetje uit het oog en kwam hem weer tegen toen ik zelf ook scheidsrechter werd en vervolgens lid werd van de VSV. Al snel kwam ik er achter dat je als scheidsrechter een hele andere benadering en blik hebt op de clubs en de mensen er om heen ook anders ziet. Dus ook Henk en dat bleek gewoon een leuke vent, vol met humor en die plezier uitstraalde bij het fluiten van zijn wedstrijdjes op zondagochtend of zondagmiddag. Zover ik weet haalde hij de 3e klasse standaardwedstrijden en dat ging hem goed af. Wel logisch, want hij was consequent en kon goed omgaan met de spelers in het veld. Naast het fluiten van die wedstrijden, werd Henk ook steeds meer actief binnen de VSV en zeker niet onbelangrijk daarbij is dat hij al weer de nodige jaren de aanstellingen verzorgt voor de wedstrijden van het Vlaardings Voetbalkampioenschap en verder diverse zaken regelt binnen de vereniging, tot voor kort de baractiviteiten en voor het komende jaar staat het regelen van het jubileum van de VSV op het programma.
Het fluiten zit er inmiddels op voor Henk, ik denk dat hij wel zeker 30 jaar actief is geweest als scheidsrechter en eind vorig seizoen vond hij het wel genoeg, Misschien een beetje ingegeven door fysiek ongemak, maar zeker ook omdat er nog zoveel andere leuke dingen zijn. Kleinkind en sinds een paar jaar ook een nieuwe passie, te weten het zingen in een Shanty-koor en ja, dan moet je ook wel keuzes maken.
Maar, ik denk dat Henk nog wel even betrokken blijft bij onze VSV. Klaverjassen met zijn vrouw Henny op de donderdagen als André weer organiseert en uiteraard met een ieder gewoon een babbeltje maken op onze clubavonden en zijn potjes darts spelen. Niet altijd al te serieus natuurlijk, want een beetje dollen en lachen hoort er bij. Ik sluit deze eerste “even voorstellen” af: Henkie Klos is niet vervelend, het is gewoon een geweldige vent !

Wim Roozeboom