De week van Wim.

Rapporteurs !!!   Laat ik voorop stellen, ik ben het zelf ookeen jaar of tien geweest, maar toch wil ik er deze keer even over beginnenEén van de topmensen van de KNVB in hetdistrict zei mij eens over scheidsrechters, we hebben goedeen minder goede, ik vind dat dit over rapporteurs ook gezegdkan worden.

Vorige week zaterdag had ik de heer den H. op bezoek bij mijn wedstrijd Rozenburg 1 tegen Binnenmaas 1. Het toeval wilde dat ik hem dit jaar al eens eerder op bezoek had. Ik zeg het maar meteen, er is waarschijnlijk geen klik tussen de rapporteur en de scheidsrechter.

In een bijzonder leuke wedstrijd telde hij 25 foute beslissingen van mijn kant en dat is natuurlijk wel erg veel. Nu heb ik soms het geluk dat er filmbeelden van zijn en dat ik het nodige kan pareren zoals afgelopen seizoen bij mijn hectische wedstrijd SVC ’08 tegen DSO. Maar dit keer waren deze er niet en heeft bezwaar geen zin. De bezwarencommissie van de KNVB zegt op de automatische piloot : het is de waarneming van de rapporteur en daar moet je het mee doen.

Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Meer stoorde ik me aan een passage waarin hij stelde dat ik de wedstrijd onzeker floot, omdat ik mijn beslissingen nogal eens nam door de invloed van het publiek. Ik zeg maar wat ik er van vind, hij lult natuurlijk uit zijn nek. Het was gewoon gezellig bij Rozenburg en invloed van het publiek was geen moment aan de orde. Ook niet in het veld, hetgeen overigens door de rapporteur wel wordt erkend.

Waar ik me het meeste aan stoorde in het rapport en ook een zwaar demotiverend gevoel geeft, is dat de rapporteur evenals de vorige keer mij verwijt dat ik een “beperkt loopvermogen” heb en dat opschrijft alsof ik de één of andere beperking heb. Eigenlijk vind ik het niet gepast, maar ook hier ben je voor een bezwaar kansloos. Natuurlijk ben ik niet meer die spits van De Hollandiaan die veel goals scoorde door vooral van de snelheid gebruik te maken. Maar het is een gegeven dat ik met mijn 66 jaar nog steeds ca. 10 kilometer loop in een wedstrijd en dat in anderhalf uur met stille momenten zoals hoekschop, vrije schop etc. De rapporteur vind het dus maar niks, maar al ben ik de enige, ik ben er trots op. Overigens bij veel verenigingen ontvang ik hiervoor wel respect!

Was er nu niets positiefs te melden? Ja hoor, gelukkig was er ook nog een compliment, ik had goed op mijn fluitje gefloten dat stelde me dan toch wel weer gerust.

Laat ik me er nu mijn liefde voor de hobby door in de war brengen? Nee, natuurlijk niet en dus gewoon donderdagavond weer lekker gaan trainen bij onze scheidsrechtersvereniging en zaterdag stond Westlandia 1 tegen Te Werve 1 op het programma.

Eigenlijk is het bij alle verenigingen in het Westland plezierig om op bezoek te gaan en een wedstrijd te leiden en dat was het hier ook weer. Twee ploegen die stevig voor de winst gingen en waarbij de bezoekers nogal eens het randje van het toelaatbare opzochten. Dat resulteerde in vijf gele kaarten én uiteindelijk een overwinning.

In de eerste helft was Te Werve net voor rust op 0-1 gekomen, maar trok Westlandia in de 2e helft de wedstrijd naar zich toe. Er volgde een logische 1-1 en het wachten was op meer goals van de thuisclub, maar met een counter wist Te Werve toch 1-2 te scoren en ging dus met 3 punten naarhuis.

Later op de avond vernam ik dat er in Vlaardingen drie wedstrijden waren uitgesteld in verband met corona-besmettingen (die van Zwaluwen, CWO en CION) en in het hele district zelfs meer dan 20 wedstrijden. Het is te hopen dat het geen voorbode is voor het opnieuw stilleggen van de competities, maar diep in mijn hart begin ik wel te twijfelen.

Mijn aanstelling voor komende zaterdag is nog niet bekend, maar er zal komend weekend best wel weer wat te melden zijn. Tot de volgende week dan maar.