De week van Wim

Vorige week was het precies 100 jaar geleden dat mijn kluppie De Hollandiaan werd opgericht en ondanks dat het via twee fusies is gegaan bestaat de club nog steeds, sinds 2008 onder de naam CWO, waarin opgenomen zijn de fusiepartners Satelliet, RKWIK en HVO. De naam De Hollandiaan verwijst uiteraard naar de in Vlaardingen gevestigde melkfabriek en werd opgericht door het personeel van die melkfabriek Hollandia. Het voert te ver om die hele geschiedenis te beschrijven, maar belangrijk was wel het jaar 1952 toen de club verhuisde naar het Park ‘t Nieuwelanten daar een prachtig onderkomen verkreeg. 

In de jaren ’70 werd de melkfabriek overgenomen door Nestlé en begon eigenlijk een nieuw bestaan voor de vereniging, namelijk één zonder de ondersteuning van de fabriek. Dat ging een poosje goed, maar na een financieel debacle (er ging iemand met de kas vandoor) wankelde de vereniging en moest ik als nieuwe penningmeester proberen om overeind te blijven. Dat ging maar moeizaam en eind jaren ’80 waren we genoodzaakt om te fuseren met Satelliet en ons complex te verlaten. Het heeft menigeen pijn gedaan, maar er was helaas geen andere keuze.

Na de reunie in 2015 was er natuurlijk een stevig plan om stil te blijven staan bij het 100 jarig bestaan, maar helaas heeft Corona dat niet echt mogelijk gemaakt. Wel stond er een mooi stukje op facebook van oud-voorzitter Herman Berkhout en was het goed om te zien dat behoorlijk wat oud-Hollandiaan leden hierop reageerden. De Hollandiaan is gelukkig nog steeds niet vergeten.

Wie ook niet vergeten is, is mijn held uit het Feyenoord dat als eerste Nederlandse club de Europacup en Wereldbeker won. Natuurlijk heb ik het over Willem van Hanegem. Afgelopen dinsdag werd ik door mijn dochter en schoonzoon verrast met een bezoek aan de Nieuwe Luxor voor een “Avond met de Kromme”. Een twee uur durende voorstelling waarbij Eddy van der Ley de voorzetten gaf en Willem ze inkopte voor een uitverkocht huis. Toen het ter sprake kwam was het overgrote deel van de zaal toch wel van mening dat er eigenlijk ook voor Willem in Rotterdam een standbeeld moet komen, hij zelf uiteraard niet. Hoewel het een bekend verhaal is, vond ik zelf de leukste anekdote het verhaal over het Nederlandse elftal in 2004 met de bekende wissel van Dick Advocaat en hij Arjan Robben als beste man van het veld haalde. Willem’s reactie op de vraag, wat doe je als Dick het de volgende wedstrijd weer doet is legendarisch, “dan sla ik hem neer”. Ze zijn sindsdien geen echte vrienden meer.

Zaterdag werd in het amateurvoetbal de competitie weergestart en voor mij stond op het programma de wedstrijd Rozenburg 1 tegen Binnenmaas 1. Een wedstrijd die zeker in de eerste helft in een behoorlijk hoog tempo werd gespeeld en waarbij Rozenburg zich stevig had voorgenomen om het beter te gaan doen dan in de voorbereiding. Maar het verslag op Sport en Rozenburg opent met de kop “Je hebt doelpunten nodig om te winnen” en die bleven ondanks behoorlijk wat kansen, van de zijde van Rozenburg uit en toen Binnenmaas in het laatste kwartier wel twee keer scoorde, was het beslist. 0-2 dus in het voordeel van de bezoekers uit Puttershoek/Maasdam.

Komend weekend voor mij een aanstelling in het Westland op het complex De Hoge BomenWestlandia za 1 tegen Te Werve 1. Tot de volgende week.